25 mart. 2018 | 19:48

Cum poți să-ți păcălești creierul să aibă halucinații fără droguri

ACTUALITATE
Cum poți să-ți păcălești creierul să aibă halucinații fără droguri

Creierul uman este uimitor, din multe puncte de vedere. În milioanele de ani de evoluție, creierul a ajuns atât de remarcabil, încât tehnologiile și inteligența artificială de astăzi nu pot concura cu puterea lui.

Totuși, cei peste 100 de miliarde de neuroni sunt incredibil de fragili. Dacă și cel mai mic lucru nu funcționează în parametri normali într-o anumită conexiune a acestora, o cale neurală poate fi blocată.  Și, destul de ciudat, chiar și fără leziuni sau afecțiuni structurale, creierul poate fi ușor de înșelat. Poți vedea și auzi anumite lucruri care, de fapt, nu există lângă tine în acel moment.

Da, acest lucru se întâmplă atunci când iei droguri. Pare-se că poți avea halucinații și fără droguri. Trebuie doar să știi cum să-ți manipulezi creierul.

Doi băieți au demonstrat asta într-un filmuleț. Folosindu-te de anumite obiecte obișnuite de uz casnic, poți induce unele halucinații, care să te deranjeze atât vizual, cât și auditiv.

Pentru asta ai nevoie de niște foi albe, vată de bumbac, benzi de cauciuc, foarfece, bandă, capsator, șnur, un video vechi cu zgomot dubios, de cel puțin 30 de minute, și căști de anulare a zgomotului.

După ce urmărești cu atenție videoclipul celor doi, înțelegi pașii și refaci procesul întocmai lor, efectele ar trebui să apară în minimum zece minute și maximum 30 de minute.

După 20 de minute, cei doi au raportat că văd pete de culoare – ca atunci când îți freci pleoapele agresiv – care au luat imediat forma unor dinozauri sau meduze. Unul dintre băieți a auzit țipete, în timp ce celălalt râsete.

De fapt, ceea ce demonstrează cei doi în videoul de pe YouTube este fenomenul cunoscut sub numele de Efectul Ganzfeld.  Este un fenomen a percepției vizuale, cauzat de concentrarea asupra unei poze cu culori nediferențiale și uniforme. El descrie modul în care ești expus unui câmp nestructurat, uniform de stimulare. Creierul răspunde prin amplificarea zgomotului neural într-un efort de a găsi semnale vizuale lipsă.

Acest lucru poate duce la halucinații vizuale și fiziologice, așa cum descriu băieții din videoclip. Desigur, fiecare persoană va experimenta efectul în moduri diferite.

Cercetătorii au demonstrat un efect similar într-un experiment din 2015, când au cerut voluntarilor să se uite în ochii celuilalt timp de 10 minute. Este, totuși, o știință imprecisă. Asta pentru că creierul fiecărei persoane răspunde în mod diferit.